TILLBAKA


  Kungsörnsinventering 2014  
En kort sammanfattning från de två senaste helgernas kungsörnsinventering.
Förra lördagen var vi sjutton stycken som var ute och spanade, de flesta på Alfta- och Bollnäs finnskogar samt i NV Gästrikland. Ett kungsörnspar samt ytterligare någon kungsörn samt en havsörn observerades på finnskogen. Dessutom sågs ett kungsörnspar samt en ensam kungsörn i norra Ovanåker samt en ung kungsörn någon mil norr om Delsbo. Det fina var att det även var spelflykt och bra indikationer som stärker våra antaganden om revir.
Igår var vi tio inventerare ute, en satt någonstans norr om Delsbo medan övriga var i norra Ovanåker och angränsande delen av Ljusdals kommun. Vi såg c:a sju olika kungsörnar, några sågs troligen från fler ställen, därför cirkavärdet. Det var inga spelflygande par, någon äldre kungsörn sågs men flertalet var yngre kungsörnar. En tanke när jag såg en äldre jagande örn var att eftersom vårvintern varit så mild kan honorna redan ligga på ägg, så det kanske var hanen vi såg. Spekulationer förstås, men ingen omöjlighet. Liksom förra lördagen var det bra sikt men bra mycket blåsigare, vilket gillas mer av örnarna än inventerarna...
Det är dock inte färdigt med örnspaningen utan det finns stora möjligheter att se spelflykt fortfarande. Senare under våren blir det dags att fortsätta leta bon i de revir där vi inte hittat några tidigare samt även kontrollera eventuella häckningar. Sista chansen att konstatera häckningar är att spana efter flygga ungar i perioden från slutet av juli till början av september. Så säsongen är lång.
Calle Zetterlund